Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑΣ

H ΦΕΤΙΝΗ ΑΝΟΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΠΡΟΧΟΡΑΝΕ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΛΙΣΟΚΟΜΙΟ ΜΟΥ ΕΙΔΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΕΛΙΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΣΜΥΝΟΥΡΓΙΑ. ΔΟΚΙΜΑ ΣΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ΚΑΠΟΥ ¨.. ΓΥΡΙΣΑ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΤΟΥΜΠΑ ..ΓΙΑΝΑ ΧΑΛΑΣΗ ΤΑ ΚΕΛΙΑ. ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ Η ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΕΥΧΡΙΣΤΗ , ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΣ ΓΡΑΨΕΙ ΠΛΕΙΡΟΦΟΡΙΕΣ ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

11 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φιλε μαρκιανε θα το δοκιμασω .η ακομα θα τοποθετισω διαφραγμα βασιλισας στην εισοδο ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μέθοδος πού σού περιέγραψα μέ τά κλαδιά, προερχόταν από παλιό μελισσοκόμο,αμφιβόλου αποτελεσματικότητος,γι αυτό καί τήν απέριψα.Η σωστή μέθοδος, είναι αυτή πού περιγράφω στή ανάρτησή μου,μέ τήν αφαίρεση τής βασίλισσας.
    Καλό Πασχα-Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Μιχάλη γειά σου.Αν και λίγο καθυστερημένα,τη πατέντα που έκανες,δε ξέρω που τη διάβασες αλλά δεν είναι σωστή.Για τη σμυνουργία μία είναι η μέθοδος.Η μέθοδος του Ντεμαρί.Απλή και σίγουρη.Τι κάνουμε λοιπόν,παίρνουμε το πλαίσιο που είναι η βασίλισσα και το τοποθετούμε στο κέντρο του πατώματος,και συμπληρώνουμε με κένα πλαίσια,χτισμένα κατα προτίμηση.Τοποθετούμε βασιλικό διάφραγμα και επάνω βάζουμε τα πλαίσια που βγάλαμε από την κυψέλη,με τη μόνη διαφορά τοποθετούμε ενα μικρό πιχάκι πάνω στο διάφραγμα για δεύτερη είσοδο,απο όποια μέρια θέλουμε για να βγαίνουν οι κυφίνες.Πάμε μετά από 8 μέρες,ανοίγουμε τον όροφο και σπάζουμε τα τυχόν βασιλοκέλια,ή κάνουμε παραφιάδες ή ότι θέλει ο καθένας.Απλή μέθοδος και σίγουρη. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δημητρη γεια σου, συμφονω με τη μεθοδος ντεμαρι ,ειναι ευκολη για να εφαρμοστη σε λιγα μελισια , οταν ειναι ομως πολλα ειναι δυσκολο. καλο πασχα ! σε ολους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα σε ολους,η μεθοδος δεν αναφερεται στην βιβλιογραφια,(εγω δεν την γνωριζω)πρεπει ομως να ειναι σωστη,γιατι"απαγορευεται να γυρισουμε αναποδα τα βασιλικα κελια επειδη χαλανε οι βασιλισσες ".

    Καλο Πασχα σε ολους!


    Η μεθοδος ντεμαρι ειναι πολυ καλη,υπο προυποθεσεις.
    εαν μεινει ενα βασιλικο κελι,που υπαρχουν πολλες πιθανοτητες να μας ξεφυγει καποιο,το μελισσι θα σμηνουργησει.
    εαν δεν δυνουμε χωρο καθε 4-5 ημερες στην βασιλισσα να γενναει δεν θα εχουμε κανονικη αναπτυξη του μελισσιου (ενα απο τα λαθη μου περυσι που το πληρωσα)....

    Εγω κατεληξα στην μεθοδο που αναφερει ο κ. Θρασυβουλου στο βιβλιο του σελ.174.Εαν δεν το εχετε πειτε μου να την πουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπερα ευαγκελε. εαν σου ειναι ευκολο πες την μας ενσυντομια . ευχαριστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά και καλά σε όλους!
    Την μέθοδο έχω παρουσιάσει σε ανάρτησή μου πριν κάποια χρόνια. Η αποτελεσματικότητα της έχει να κάνει με την ηλικία των κελιών . Αν τα κελιά είναι σφραγισμένα δεν έχει αποτέλεσμα. Αν όχι πετυχαίνει σχεδόν πάντα . Την εφάρμοσα μια φορά αλλά δεν έμεινα ικανοποιημένος. Εκ τοτε θεωρώ ως καλύτερη λύση τον χωρισμό των μελισσιών μόλις γίνουν 10άρια-12άρια και ένωση λίγο πριν την μελιτοφορία.
    Θα είχε ενδιαφέρον μάθω τα αποτελέμστα από την δική σου προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γεια σου γιαννη. το μελισση δεν σμηνουργισε τελικα, χαλασε τα κελια . δημιουργουντε ομως αλλα προβληματα ,χτιζει αναποδα της κερυθρες ,δεν προχοραει σωστα κ.α.ο χωρισμος τον μελισσιων πιστευω οτι ειναι κοπιαστικη εργασια ειδικα οταν εχεις πολλα μελισσια.μια αλλη λυση που εφαρμοζω ειναι το χαλασμα τον κελιων 1 με 2 φορες και το κοψιμο του ενους φτερου τις βασιλησας συχρονος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στην μέθοδο που περιγράφω η αναστροφή γίνετε το βράδυ , και το πρωί πριν φέξει τα γυρίζω πάλι κανονικά . Ετσι δεν έχει τον χρόνο για να χτίσει πιστεύω.
    Αν ήμουν στα μέρη σου θα εφάρμοζα την μέθοδο Μπαμπίλη ή οποία δίνει πολύ περισσότερο μέλι και ταυτόχρονα σχεδόν εκμηδενίζει την σμηνουργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή